top of page
b7e9b83a-4b61-4c42-9ee1-5946a8156a13.jfif

Het oud gemeentehuis van Bazel: Een echt pronkstuk vol verborgen schatten.

Wat gaat er schuil achter de bakstenen gevel van dit streng ogende, symmetrische gebouw? De trapjes leiden naar het oude gemeentehuis van Bazel, een bakstenen laagbouw van vijf traveeën die strikt symmetrisch is ingedeeld en hiërarchisch geordend rond het portaal. 
We reizen even terug naar 1 juli 1841, op die dag deed graaf Philippe Vilain XIIII namelijk een nieuw voorstel. De burgemeester van Bazel wilde op zijn kosten een nieuw gemeentehuis laten bouwen, een gebouw dat zijn macht in de gemeente moest uitstralen.  
De graaf schonk de grond voor het nieuwe gebouw in volle eigendom aan de gemeente. Het oude gemeentehuis werd eveneens op zijn kosten afgebroken en geruimd. Iedereen uit het dorp werd uitgenodigd om zijn mening te geven over het voorstel. Iedereen ging ermee akkoord. Het nieuwe gemeentehuis kwam recht tegenover de hoofdingang van de kerk en zou zo een adembenemend zicht bieden.  
Het straatje achter het oud gemeentehuis lag er vuil en onbruikbaar bij en was erg onhygiënisch, wat een hoger risico op ziektes gaf. Daarom werd het vervangen door een kasseistraatje. Vandaag is het een deel van de Lamperstraat. 
Ongeveer een maand later (14 augustus 1841) had de gemeente de offerte goedgekeurd, een jaar later, op 19 juni 1842, werd toestemming verleend om de werken uit te voeren. In 1844 werd het nieuwe gemeentehuis in gebruik genomen. De fusie met Kruibeke en Rupelmonde in 1977 maakte het gemeentehuis overbodig, maar de gevel werd beschermd als erfgoed en blijft onlosmakelijk verbonden met het dorpszicht van Bazel.

​Het oud gemeentehuis van Bazel: Over
bottom of page