top of page

Een pastorij in Bazel, nu heemkundig museum?

Het wat vreemde, maar indrukkende gebouw waar vandaag het heemkundig museum van Wisserkerke is ondergebracht, was eerst een pastorij. Rond het jaar 1904 besloot de toenmalige burgemeester, burggraaf Stanislas Vilain XIIII, dat de oude pastorij uit 1745 aan vervanging toe was. Aangezien de oude pastorij niet vernieuwd kon worden door de slechte staat waarin deze verkeerde, met haar klammige muren en verrot hout, stelde de burgemeester voor om een volledig nieuwe pastorij te bouwen.  
De plannen werden ontworpen door architect K. Nissens. In 1905 werden zijn plannen goedgekeurd. Maar de gemeente was zelf niet in de mogelijkheid om de bouw te financieren, zodat een subsidie van de overheid – een gemeentekrediet – nodig was om de bouw te laten starten.  
Op 10 juli 1907 was de bouw van de nieuwe pastorij volledig gerealiseerd. Het grote, rechthoekige bakstenen gebouw bood met zijn vele ramen een erg comfortabel onderkomen aan de pastoor en zijn onderpastoors. Gelegen binnen een ommuurde tuin met kleine vijver was het een oase van rust langs de drukke steenweg van Antwerpen naar Temse.  
Vandaag zijn alle religieuzen er verdwenen. Enkel het Mariabeeldje in de muur boven de hoofdingang herinnert nog aan de oorspronkelijke betekenis. Vandaag kan je er een bezoekje brengen aan het Heemkundig museum Wissekerke en in de zomer is het genieten in de pastorijtuin op het festival BARàBAZ.

​De pastorij van Bazel: Over
bottom of page